Dassenraster

Dassenrasters worden veelal toegepast langs rijkswegen en provinciale wegen. Dit, om zo het klein wild zoals dassen, otters, bevers, konijnen en hazen te beschermen tegen aanrijdingen met weggebruikers. Dassenraster is ook te combineren met wildgaas om zodoende een combiraster te creëren om ook reeën, herten en ander grofwild te beschermen en te geleiden naar de natuurgebieden die voor hen ingericht zijn. Naast het plaatsen van een dassenraster, is het ook mogelijk om een klein wildraster te plaatsen door middel van het gebruik van een faunaplaat of paddenscherm. Zo worden niet alleen de dassen en het klein wild beschermd met een dassenraster, maar worden ook de amfibieën en reptielen goed begeleid.

Een dassenraster wordt meestal opgebouwd uit ronde, houten palen van robinia, kastanje cloeziana of zelfs van Accoya hout. Het dassengaas dat wij toepassen wordt vervaardigt uit een zink-aluminium draad ( 95% ZN – 5% AL). Hierdoor heeft deze een vele malen langere levensduur dan een rijk verzinkte draad. Verder is het dassengaas voorzien van krimp waardoor het gaas strakker opgespannen  kan worden.


Ieder dassenraster is maatwerk

Dit dassenraster wordt dan 20 cm in de grond gegraven en 30 cm omgeslagen richting de wildzijde om op deze manier ondergraving van de afrastering te voorkomen.

Behalve het voorkomen van ondergraving van het dassenraster, zijn dassen ook grote klimmers, waardoor het faunaraster minimaal 1 meter hoog dient te zijn om op die manier ook het overklimmen van de omheining te voorkomen.

 Schoorpalen die worden gebruikt om het wildraster te ondersteunen en nabij groeiende beplanting, worden door dassen gebruikt om over het dassenraster heen te klimmen. Het is daarom aan te raden om beplanting in de buurt van het raster te verwijderen en schoorpalen voor de ondersteuning van het faunaraster aan de wegzijde van het dassenraster te plaatsen.

Onlangs plaatsten wij een dassenraster van 1000 meter in de gemeente Lochem, zoals u eerder in dit artikel hebt kunnen lezen. Hier vind u ook meer foto’s van de werkzaamheden bij het bouwen van een dassenraster.

Mocht u meer informatie willen over dassenrasters, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij voorzien u graag van een deskundig advies. Ook kunnen wij, indien gewenst, een compleet fauna en rasterplan voor u opstellen.

Mocht u meer informatie willen over dassenrasters, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij voorzien u graag van een deskundig advies. Ook kunnen wij, indien gewenst, een compleet fauna en rasterplan voor u opstellen.  

Stalen hekwerk

Een stalen hekwerk van HBA Totaal is de ideale afscheiding van uw domein of terrein. Van bedrijf tot speelveld, en van particulier tot school.

Beschoeiingen en houten damwanden

Beschoeiingen en damwanden van HBA Totaal worden in één keer goed geleverd én geplaatst. Maximaal resultaat, lage kosten!

Afrastering, hekwerk en omheining van hout

HBA Totaal levert en monteert afrasteringen, hekwerken en omheiningen in tal van uitvoeringen.

Wildrasters en faunavoorzieningen