Faunapassages 

Faunapassages zijn er in allerlei soorten en maten. In dit artikel worden de vier meest gebruikte faunapassages besproken. Een faunapassage is een manier waarop wild veilig en ongedwongen wegen kunnen oversteken, zonder dat het verkeer daar hinder van ondervindt. De misschien wel meest bekende faunapassage in Nederlands, is het ecoduct.

Wat is een ecoduct

Het ecoduct is misschien wel de meest bekende faunapassage in Nederland. Een ecoduct wordt ook wel eens een wildviaduct genoemd en bestaat uit een brug achtige structuur over de hoofdweg heen. De bovenkant van deze brug is op een zo natuurlijk mogelijke manier ingericht, om zo het veilig oversteken van de Nederlandse fauna te bevorderen. In Nederland zijn er momenteel 66 ecoducten. Ecoducten vormen in Nederland onderdeel van de ecologische hoofdstructuur en bevorderen de genetische diversiteit in faunapopulaties, door verschillende leefgebieden met elkaar te verbinden. HBA Totaal is met name sterk in het realiseren van het geleidend faunaraster en wildraster.

Faunatunnel

De faunatunnel is wat minder groot en opvallend, waardoor hij iets minder bekend is dan het ecoduct als faunapassage. Faunatunnels zijn tunnels voor klein tot middelgroot wild en worden onder de weg of spoorweg door gelegd. Deze faunatunnels kunnen zowel nat als droog zijn. De droge faunatunnel bestaat meestal uit een ronde faunabuis onder de weg door. Een natte amfibietunnel loopt meestal door het water om zo amfibieën  en reptielen veilig onder een weg of spoorweg door te leiden doormiddel van een amfibie geleidewand.  Meer informatie over faunatunnels en de aanleg daarvan, leest u in ons artikel over dassentunnels.

Amfibiegoot

Voor amfibieen en reptielen is een eigen faunapassage ontwikkeld in de vorm van een amfibiegoot ook wel reptielen goot genoemd. Het voordeel van deze goot is dat het afgedicht is met een fijnmazig rooster zodat dit geen gevaar oplevert voor bijvoorbeeld skeelers die de weg gebruiken.
 
Al deze faunavoorzieningen zorgen er voor dat mens en dier in het dichtbevolkte Nederland op een gezondere en vreedzamere manier samen kunnen leven. De faunavoorzieningen zorgen voor een gezondere dierenpopulatie door grotere genetische diversiteit. Daarnaast zorgen ze ook voor meer veiligheid op de Nederlandse wegen.

Voor meer informatie over verschillende  faunavoorzieningen kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Stalen hekwerk

Een stalen hekwerk van HBA Totaal is de ideale afscheiding van uw domein of terrein. Van bedrijf tot speelveld, en van particulier tot school.

Beschoeiingen en houten damwanden

Beschoeiingen en damwanden van HBA Totaal worden in één keer goed geleverd én geplaatst. Maximaal resultaat, lage kosten!

Afrastering, hekwerk en omheining van hout

HBA Totaal levert en monteert afrasteringen, hekwerken en omheiningen in tal van uitvoeringen.

Wildrasters en faunavoorzieningen